Centre Logístic de Bicicletes Olot

divendres, 2 de maig del 2014

El CC BAS i el Terra de Remences

El proper 11 de maig d’enguany se celebrarà la XVII edició de la cursa ciclista Terra de Remences, un esdeveniment molt important dins del calendari ciclista català, que va iniciar el seu camí en un llunyà 10 de maig de 1998. L’origen de la cursa es va donar gràcies a l’empenta del C.C.Bas, una entitat ja veterana dins del ciclisme aficionat gironí, creada el 1980 a partir d’un grup d’entusiastes de la bicicleta que decidiren canalitzar les seves ganes de fer esport a través d’un organisme reconegut pels estaments federatius. En un primer moment, els membres del club participaren en les anomenades “Marxes Gironines”, que aplegaven corredors de la província però que tenien un seguiment limitat. Posteriorment es posà en marxa la Marxa dels Volcans, que només tingué una edició, i la Pujada al Coll de Bracons, celebrada el dia de l’Aplec de Sant Quintí, a finals de setembre, que tenia un caire clarament competitiu per la duresa del terreny i per ser cronometrada. Aquesta cursa es mantingué en el calendari durant deu edicions, però la poca afluència de corredors va provocar un dèficit excessiu i la seva posterior suspensió.
Per tot això, dins del club es va anar estenent la idea de que era necessària la posada en marxa d’un esdeveniment ciclista més multitudinari, amb una magnitud que impulsés el cicloturisme i el ciclisme aficionat, tal i com succeïa en altres contrades de l’Estat. En última instància es va pensar en iniciar una cursa precisament a la Vall d’en Bas, al cor de la Garrotxa, no només per la bellesa del paisatge, sinó també per la possibilitat de que els ciclistes vinguts de lluny i en companyia de familiars i amics poguessin aprofitar els diversos allotjaments de la zona. El cicloturisme es convertiria així en l’excusa per veure món i una font d’ingressos que no es podia menystenir.

Una dels aspectes que es van analitzar amb lupa va ser el mateix nom de la cursa. Les primeres idees proposades incloïen el nom dels volcans o de la Garrotxa, per tal de relacionar la cursa amb la comarca i crear una marca atractiva pels participants. Finalment es va decidir batejar la cursa amb algun referent històric. L’ajuntament de la Vall d’en Bas intentava rescatar de l’oblit la història de les revoltes remences del segle XV, tenint en compte que el cabdill de tots ells era un fill de la vall anomenat Francesc de Verntallat. De fet, el mas on va néixer es troba a prop de Les Preses, però dins l’antic terme de Sant Privat d’en Bas. D’aquesta manera, aquesta conjunció entre esport i història va donar fruit a la cursa Terra de Remences, una prova ciclista que se celebra a mitjans de maig a Sant Esteve d’en Bas i que, en tants anys, ha aconseguit un gran prestigi i un lloc de privilegi en el món cicloturista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada