Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimecres, 9 d’abril del 2014

La Torre Malagrida



Un dels edificis més singulars que podem visitar si anem en bicicleta per Olot és l’anomenada Torre Malagrida, un dels exponents més representatius de l’arquitectura eclèctica noucentista. La torre és obra de l’arquitecte barceloní Bonaventura Bassegoda i Amigó i fou construïda durant els anys 1920-1922 per compte de l’olotí Manuel Malagrida i Fontanet, un dels personatges més populars del segle XX a Olot.
Un dia de 1890 el senyor Malagrida, amb 24 anys, decidí emigrar a la ciutat de Buenos Aires, on aconseguí instal·lar una cigarreria, per acabar fundant una important fàbrica de tabacs nacionals anomenada El Telégrafo. A la capital argentina Malagrida es convertí en un important personatge, relacionat amb càrrecs polítics de la ciutat. Al tornar a Catalunya (i com a bon “indiano”) es dedicà a la filantropia i decidí comprar uns terrenys travessats pel riu Fluvià que permeteren construir l’eixample d’Olot que porta el seu nom. Aquest eixample fou inaugurat el 1927 pel rei Alfons XIII.
L’organització interior de la Torre Malagrida gira entorn de l’espai central, caracteritzat pel gran lluernari i al qual s’obren altres dependències. La casa està dividida en tres plantes. La planta semisoterrani on hi havia el safareig, les cavalleries i els garatges, la planta baixa-noble on feien vida els Malagrida i la primera planta on vivia el servei de la família.

L’any 1982 s’incorporà al Patrimoni Municipal, per convertir el 1988 la planta superior en un Alberg de Joventut amb 35 places i només servei de pernoctació. El 1994 tot l’edifici es convertí, després d’algunes reformes, en Alberg-Residència, amb un total de 30 places de residents a la planta superior i 46 d’alberguistes a les plantes inferiors. Avui en dia pertany al Xanascat, la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya, amb un seguit d’instal·lacions que permeten als joves albergar-se per després visitar la comarca. Una de les seves activitats habituals són les rutes en bicicleta, a través del Centre Logístic de Bicicletes a Olot, on poden llogar el seu vehicle de dues rodes i encarregar tot un seguit de rutes d’especial interès, passant per la Fageda d’en Jordà, la Font de la Moixina, la Vall d’en Bas, la Vall de Bianya o la Via Verda del Carrilet, entre d’altres. 

La direcció de l'alberg és:
Alberg/Residència Torre Malagrida
Pg. Barcelona, 15
17800 Olot (La Garrotxa)
Telèfon 972 264 200 Fax 972 271 896
alberg.olot@gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada