Centre Logístic de Bicicletes Olot

divendres, 16 de maig del 2014

Fonts de Sant Roc

Es troben al final d'un passeig molt a prop de la zona dels Tussols i a l'inici de la Ruta del Carrilet i les Vies Verdes.  De fet, estan situades en el punt on es troba el riu Fluvià amb el barri de Sant Roc.
Trobem la font principal al final d’un passeig que comença al pont de Sant Roc i continua fins acabar en unes escales que porten a la capella vella de Sant Roc. Aquest passeig està distribuït en tres feixes d’uns 150 metres de llarg perpendiculars al riu Fluvià. La primera feixa és l’antiga via del Carrilet, avui dia convertida en un carril bici. Al final d’aquesta feixa hi ha unes escales, a l’esquerra que pugen a la capella vella de Sant Roc, una petita església erigida cap al 1728, abans que la immigració de mitjans del segle XX acabés creant el barri de Sant Roc. El creixement d’aquest nou barri va provocar que l’ermita es quedés petita. Es va decidir fer una nova església. D’entrada es va construir una rectoria i un local annex. Més endavant, i degut a la impossibilitat de construir l’església en el lloc triat, es va decidir aprofitat l’annex a la rectoria i adequar-lo com a església. Així va néixer la nova església de Sant Roc, situada a tocar el bosc de Puig Roig, prop de l’institut del bosc de la Coma.
En tot cas, l’agradable paratge de la font de Sant Roc va portar a diversos poetes a inspirar-se en ella, com per exemple Joan Maragall, que va escriure al respecte i en castellà:

“Era el camino sombreado que me atraía a su hora y a la mía para revelárseme. A la ida pasé por él y no lo vi; mas, a la vuelta, en el momento mismo de enfilarlo, se me ha puesto delante toda su secreta hermosura. Es un camino de enamorados, porque es umbrío al mediodía, y largo, y recto; desde un extremo se ve brillar la tierra asoleada en el otro; convida a andarlo despacio con la dulce seguridad en la vista de que es muy largo y de que no hay nadie en él. En su largo curso, andando lentamente, caben muchos juramentos de amor entre los dilatados silencios en compañía, más llenos aún de amor que los mismos juramentos; y cuando se llega al fin, el amor está, no saciado, pero mucho mejor que saciado: contento y esperando más todavía.”


El Centre Logístic de Bicicletes organitza cinc rutes que passen per les fonts de Sant Roc: la Ruta de les sis fonts, la Ruta de la Fageda, la Ruta dels Volcans, la Ruta de Santa Pau i la Ruta de la Vall d’en Bas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada