Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimecres, 7 de maig del 2014

El Parc de Pedra Tosca

El Parc de Pedra Tosca esta format per un laberint de camins, parets seques, artigues (camps de conreu) i cabanes, i amb un paisatge canviant al llarg de l’any. Està ubicat al bosc de Tosca, format a partir de la colada de lava del volcà Croscat. Al llarg dels anys s’hi van anar establint conreus, després d’una extraordinària tasca individual d’artigatge, consisteix en eliminar la massa forestal per introduir cultius, feina que aquí es va haver de complementar amb la retirada de les pedres volcàniques, que es varen utilitzar per fer les parets que encara avui delimiten propietats i camins. Una part d’aquestes artigues disposen de cabanyes a mode de refugi fetes amb materials volcànics que són una autèntica joia arquitectònica.
Explotat per l’home i posteriorment abandonat (quan es varen trobar altres medis per subsistir), és un espai rural de característiques úniques actualment protegit per la normativa del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per la seva singularitat i pel greu risc de degradació derivat de la seva proximitat al nucli urbà d’Olot.
Amb l’execució del projecte europeu Life Medi Ambient, l’Ajuntament de les Preses, ha promogut per a recuperar una part d’aquest espai. Es el que es coneix com a Parc de Pedra Tosca, un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa uns 150 anys. El Parc de Pedra està inclòs dins l’àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i gaudeix d’un pla especial de protecció des de l’any 1985. La restauració i la recuperació d'aquest espai ha rebut el Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba.

El Centre Logísticde Bicicletes ofereix cinc rutes que creuen aquest paratge. Son la Ruta de les sis fonts, la Ruta de la Vall d’en Bas, la Ruta de la Fageda, la Ruta dels Volcans i la Ruta de Santa Pau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada