Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimecres, 23 d’abril del 2014

La Vall d'en Bas

El municipi de la Vall d'en Bas es va crear l’any 1968 per la fusió dels antics municipis de Sant Esteve d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, Joanetes i la Pinya. El municipi està configurat per set pobles, i tot i que Sant Esteve d’en Bas n’és la capital administrativa, cada poble ha conservat la seva pròpia personalitat. Destaquen dos nuclis catalogats com a conjunts historicoartístics: la Vila del Mallol, i el nucli d'Hostalets d’en Bas. El Mallol va néixer l’any 1176. Assentat sobre un pujol, va ser capital del vescomtat de Bas i va acollir una de les residències del senyor feudal. Hi destaquen diverses construccions com la casa del Veguer, la presó o la casa del Notari, i fou el lloc de naixement de Francesc de Verntallat, conegut arreu d’Europa per haver aconseguit, l’any 1468, una fita única al continent: l’alliberament dels pagesos de remença i la fi del seu esclavatge a la terra. En quant a Hostalets d’en Bas, és el poble de creació més tardana (cap al segle XVIII) i va néixer al camí ral que anava d’Olot a Vic on s’hi aixecaven un seguit d’hostals (d’aquí el seu nom) pels viatgers que anaven entre ambdues poblacions. Actualment Hostalets és el municipi més turístic de la zona, amb el carrer de Teixeda i les cingleres de Falgars, coronades per l’ermita de Sant Miquel de Falgars.
La Vall té una extensió de 90,5 Km2 i conforma una unitat geogràfica i paisatgística molt remarcable. Serrats i carenes encinglerades donen pas a boscos de faig, roure i alzina que es fonen a la plana. La plana, una de les més fèrtils de Catalunya, dibuixa un mosaic de conreus travessats per rieres i rierols que regalen les seves aigües al riu Fluvià. El Puigsacalm i el massís de Santa Magdalena formen una de les siluetes més característiques de l’entorn. Cal destacar, entre d’altres espais de gran bellesa, el Salt del Sallent, ubicat en un penya-segat que recull les aigües de boscos i cingleres i que dóna lloc a un espectacular salt d’aigua. Les aigües segueixen riu avall i formen gorgues que conviden a prendre un bany durant l’època més calorosa de l’any.
Els ciclistes que estiguin interessats a visitar tots aquests paratges poden fer-ho a partir de la Ruta de la Vall d’en Bas, organitzada pel Centre Logístic de Bicicletes a Olot.
Si voleu més informació al respecte podeu consultar la web de l’Ajuntament:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada