Centre Logístic de Bicicletes Olot

divendres, 25 d’abril del 2014

La Vall de Bianya

El municipi el forma la vall de Bianya, drenada per la riera de Bianya. El terme també comprèn l'antic municipi de la vall del Bac, a la capçalera de la riera d'Oix, i la capçalera i el vessant dret de la riera de Castellar. Les principals muntanyes del terme són el coll de Caubet, el Puigespunya i la serra de Sant Miquel del Mont al sud; la serra de Malforat (entre la vall de Bianya i la del Bac), i el puig d'Ou, al límit amb el Ripollès, al nord. El bosc, de roure martinenc, d'alzina i de pi roig i els pasturatges ocupen unes 7.000 hectàrees. Encara que menys presents, a la zona de ribera creixen pollancres, acàcies, salzes, gatells i verns. Tota una varietat que fa de la Vall de Bianya una zona privilegiada on el pas de les estacions reflecteixen perfectament el pas del temps.
Un dels aspectes més interessants de la Vall de Bianya és el seu patrimoni historico-cultural, començant per la via romana de Capsacosta. Anomenada des d’època pre-romana Via Annia (d’aquí el nom de la vall), sembla que era un brancal secundari de la Via Augusta, el gran eix de comunicació que unia Roma amb Cadis tot creuant els Pirineus. 
L'únic tram de tota la Via del Capsacosta que s'ha conservat en molt bon estat transcorre entre Sant Pau Vell, en el terme municipal de Sant Pau de Seguries-Ripollès i el Pas dels Traginers, a la Vall de Bianya-Garrotxa, amb una longitud total de 8 quilòmetres. Al llarg del seu recorregut es poden contemplar els trams empedrats de la Via amb els elements relacionats directament amb la construcció del camí, com els desguassos d'aigua, la pedrera d'extracció per a la construcció de la Via, ponts, reservoris d'aigua, hostals. La Via es considerada un Bé Cultural d'Interès Nacional. També és digne de menció tot el seguit d’esglésies romàniques ubicades al llarg de la vall, entre les que destaquem Sant Andreu de Porreres, Sant Feliu del Bac, Sant Martí del Clot o Sant Pere Despuig, una altra excusa per passejar en bicicleta per la Vall i aturar-se a contemplar aquests interessants monuments del passat.  Per més informació, el visitant pot dirigir-se al Centre d’Interpretació de la Vall de Bianya.

D'altra banda, El Centre Logístic de Bicicletes ofereix als que vulguin una meravellosa ruta en bicicleta per la vall, amb la que podrán gaudir d’una barreja d’esport, natura i cultura digna de ser recordada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada