Centre Logístic de Bicicletes Olot

dilluns, 7 d’abril del 2014

La bicicleta de pinyó fix o “fixie”: avantatges i inconvenients

Encara que la bicicleta de pinyó fix te molts anys d’història (la primera referència la trobem l’any 1885), el cert és que d’un temps ençà s’ha posat de moda, especialment en l’àmbit urbà. La característica essencial d’aquest tipus de bicicleta és que el pinyó està subjecte a l'eix per la qual cosa els pedals estan en moviment sempre que la roda del darrere estigui girant, cosa que permet frenar contrarestant la força dels pedals i fins i tot, amb una mica de pràctica, anar marxa enrere.
Als anys 60 es van popularitzar les bicicletes de pinyó fixe en les carreres de velòdrom, però ha estat fa pocs anys quan ha sorgit una moda al seu voltant, sorgida en l’àmbit dels missatgers en bicicleta de les ciutats nord-americanes. Aquesta moda no es limita a l’ús de la “fixie” (com així se l’anomena), sinó també a l’ús d’un tipus particular de roba, com l’equipatge retro dels ciclistes d’elit, i una forma de fer propi d’una tribu urbana, com jugar a bike polo o cycle ball.
Aquí us posem un seguit d’avantatges i inconvenients de la fixie, una bicicleta que molts “tunegen” al seu gust, moltes vegades convertint una bicicleta tradicional per fer-la més senzilla i lleugera.

Entre els avantatges trobem els següents:

-En condicions adverses del ferm hi ha ciclistes que prefereixen el pinyó fixe ja que els hi transmet millor les sensacions de la roda del darrere.
-Alguns experts consideren que pedalar molt ràpid, com per exemple anant amb pinyó fixe en baixades pronunciades o en pla amb una relació de marxa curta incrementa la flexibilitat i potència de les cames així com un estil de pedalada més eficient.
-Una bicicleta de pinyó fixe té menys parts mòbils, per tant, requereix molt menys manteniment i per tant, és més barat.

Alguns inconvenients:

-En baixades pronunciades les cames solen girar mes ràpid del normal (a vegades a 150 rpm o més) fent que el ciclista hagi de fer servir els frens, sempre que els dugui instal·lats.
-Les primeres vegades que es fa servir una bicicleta de pinyó fixe, una persona acostumada a una bicicleta normal té la tendència a deixar de pedalar en acostar-se a revolts o obstacles, cosa que pot provocar una reacció inesperada i la consegüent pèrdua de control.
-Intentar girar mentre es pedala a una certa velocitat pot provocar que els pedals toquin a terra provocant una reacció inesperada i la consegüent pèrdua de control.

-Els usuaris de bicicletes amb pinyó fixe no poden utilitzar les marxes per adequar la seva cadència de pedalada a la inclinació del terreny.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada