Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimarts, 22 d’abril del 2014

El Día Mundial de la Bicicleta, una efemèride curiosa


El passat dia 19 d’abril es va celebrar a tot el món el Dia Mundial de la Bicicleta o Bicycle Day, una data en el calendari que comporta tot un seguit de celebracions i trobades per part de tots aquells que fan de la bicicleta una forma de vida. De tota manera, aquest dia en particular no forma part de les efemèrides de la ONU, ni existeix cap organització oficial que corrobori una particular commemoració. La data que més se li acosta és la del 22 de setembre, dia que la Unió Europea celebra el Dia Mundial sense cotxes i on es pretén conscienciar a la població a ser més responsable en àmbits com la mobilitat sostenible. El 5 de juny, la ONU celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, una data en la que els ciclistes poden sentir-se propers en la defensa de un mitjà de transport ecològic com la bicicleta.
Però no. La data que celebren els usuaris de la bici de tot el món és la del 19 d’abril, on s’hi podria relacionar el descobriment del LSD i un curiós viatge en bicicleta. El 16 d'abril de 1943, el suís Albert Hofmann sintetitzà la molècula de LSD que havia descobert 5 anys abans. Accidentalment va absorbir a través dels seus dits una mínima quantitat d'aquest al·lucinogen potentíssim, el que va provocar que tingués visions calidoscòpiques, amb formes geomètriques i una especial capacitat imaginativa. Tres dies després, el 19 abril 1943 va decidir ingerir una quantitat de 0,25 mil·ligrams (una quantitat ínfima) per tal de comprovar els efectes reals. Avui dia sabem que el llindar de sensibilitat està en 0,20 mil·ligrams, pel que va poder experimentar una sèrie d'efectes molt cridaners. La ingesta va tenir lloc a les 16:20 i mitja hora després ja va començar a sentir sobtats i intensos canvis en la seva percepció, pel que ha demanat al seu assistent de laboratori que l'acompanyés amb bicicleta a casa. Al cap de poca estona el seu estat empitjorà significativament, amb atacs d’ansietat i paranoia, fins que els efectes van anar minvant. En aquest fet hi té molt a veure la serendípia, una paraula que serveix per definir el paper de l’atzar en un nou descobriment.

Gràcies a aquest primer “viatge” en bicicleta, els consumidors de LSD i els amants de la bicicleta van començar a commemorar junts l’efemèride, fins que al cap del temps els ciclistes es van apropiar de la data, moltes vegades sense saber del seu origen real. Avui en dia els ciclistes celebren el Bicycle Day cada 19 d’abril sense tenir cap relació amb el LSD o el consum de drogues en general, i ho fan buscant una nova forma de transport responsable i sostenible. Això sí, el fet de que uns i altres celebressin la data, sobretot a partir dels anys 60, demostra que aspectes com la mobilitat sostenible i l’ús de la bicicleta com a vehicle ecològic tingueren un origen dins la contracultura d’aquell moment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada