Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimecres, 16 d’abril del 2014

La Fageda d'en Jordà

La Fageda d’en Jordà és un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer i s’assenta damunt d’una colada de lava procedent del volcà del Croscat, la qual ofereix un relleu accidentat, amb abundoses prominències molt característiques, que poden assolir més de 20 m d’alçada i que reben el nom local de tossols. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Es troba a la comarca de la Garrotxa, a prop del coll de can Batlle i Sant Miquel de Sacot (església romànica del segle XI) i del pla de Sacot i pel collet de Bassols se situa al flanc sud-oest del volcà de Santa Margarida.


La fageda d'en Jordà està format gairebé íntegrament per faigs de mitjà i gran grandària sobre un terreny que no s'ha romput fa molts anys, tot i que encara poden apreciar-se els vells senders d'antigues explotacions agràries i forestals. El faig (Fagus sylvatica) es beneficia d'un clima generós, abundant en pluges (9000-1000 mm), fresc, de transició mediterrània de muntanya humida a atlàntica, orientat lleugerament al nord, amb un substrat de gredes vermelloses relativament recents, i altres sòls marrons en els quals aquests arbres creixen amb facilitat.
Al mig de la fageda hi ha les instal·lacions de la cooperativa La Fageda, una empresa sense ànim de lucre que es dedica a l'elaboració de iogurts i altres productes làctics que comercialitzen per tota la comarca i la resta de Catalunya. La peculiaritat d'aquesta empresa és que el 60% de treballadors són persones amb alguna discapacitat. A part de productes làctics, també tenen un viver de plantes amb el qual s'encarreguen del manteniment dels parcs de la ciutat d'Olot.


S’hi pot accedir a través de tres rutes plantejades pel Centre Logístic de Bicicletes. Concretament la Ruta de la Fageda, la Ruta de Santa Pau i la Ruta dels Volcans.

La seva importància natural i cultural va portar al poeta Joan Maragall a dedicar-li un famós poema, que aquí transcrivim:

Saps on és la fageda d'en Jordà?
Si vas pels vols d'Olot, amunt del pla,
trobaràs un indret verd i profond
com mai cap més n'hagis trobat al món:
un verd com d'aigua endins, profond i clar;
el verd de la fageda d'en Jordà.
El caminant, quan entra en aquest lloc,
comença a caminar-hi a poc a poc;
compta els seus passos en la gran quietud:
s'atura, i no sent res, i està perdut.
Li agafa un dolç oblit de tot lo món
en el silenci d'aquell lloc profond,
i no pensa en sortir, o hi pensa en va:
és pres de la fageda d'en Jordà,
presoner del silenci i la verdor.
Oh companyia! Oh deslliurant presó!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada