Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimarts, 1 de juliol del 2014

Corredor francès de carrera de sis dies d'Edward Hopper

Edward Hopper va ser un important pintor nord-americà de la primera meitat del segle XX, membre de l’anomenada Escola Ashcan. Aquesta escola pictòrica es va proposar incidir en la quotidianitat del ciutadà corrent, creant obres que retratessin el dia a dia de les persones mitjançant un poderós realisme. Hopper va ser el més gran referent d’aquesta manera d’entendre l’art, fins el punt de ser considerat un dels grans pintors del segle. De fet, la pintura de Hopper es caracteritza per retratar de forma enigmàtica la soledat del ciutadà corrent americà, mitjançant un curiós hiperrealisme que arriba a ser gairebé artificial. Totes les seves figures apareixen quasi sempre en solitud i mostren, gràcies a les formes geomètriques dels seus quadres, una inclinació cap a la fredor i la incomunicació.
L’obra que ens ocupa, Corredor francès de carrera de sis dies, és un dels primers exemples d’aquest estil de Hopper. El va pintar el 1937 i mostra un ciclista descansant després d’una cursa, segurament el corredor Alfred Letourneur. De fet, el context del quadre s’explica en un moment històric particular. Durant finals del segle XIX i principis del XX es van posar de moda les carreres de sis dies, un tipus de cursa brutal i esgotadora, essent Letorneur el dominador d’aquest tipus de competició. Quan Hopper va pintar el quadre les curses de sis dies ja no eren tan populars; per aquesta raó podem entendre l’obra com una mena d’homenatge a la soledat del ciclista de fons. Hi veiem el corredor mirant al buit, amb les cames estirades i descansant després del darrer esprint. Els altres ciclistes semblen aliens al protagonista de l’acció, que roman fred i solitari, com si pensés en l’última cursa sense demanar opinió.

Corredor francès de carrera de sis dies mostra, en tot cas, totes les característiques de l’estil de Hopper i es un bon exemple de la importància de la bicicleta com a mostra del món quotidià que el pintor es va proposar retratar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada