Centre Logístic de Bicicletes Olot

divendres, 27 de juny del 2014

Els ciclistes sempre recorden

Avui parlarem una mica de ciència. Encara que d’un temps ençà es fan proves sobre totes les coses i s’arriben a les conclusions més o menys agosarades, el cert és que la bicicleta i les seves conseqüències sobre l’organisme humà han estat sovint poc estudiades, sobretot en allò en el que respecta al funcionament cerebral del ciclista.
Ja sabem dels beneficis de la bici en temes associats a la salut física. És un tema llargament estudiat i associat a l’exercici i la seva vàlua per prevenir malalties cardiovasculars, rejovenir el nostre rellotge biològic intern o prevenir la diabetes. El que no s’havia fet mai és un acostament a l’anàlisi de l’exercici ciclista i la seva influència en la nostra ment. El punt de partida d’aquest anàlisi es va donar gràcies a un estudi realitzat a Espanya fa dos anys, que demostrava que els alumnes que acostumaven a agafar la bicicleta per anar a l’escola treien més bones notes de mitjana que aquells que hi anaven amb un altre vehicle. Encuriosits pel resultat, un grup de científics irlandesos van proposar una prova molt senzilla que consistia en el següent:
S’escollia un grup d’estudiants als qui se’ls ensenyava un seguit d’imatges associades a un nom. Després s’ensenyaven només les imatges i els voluntaris havien de recordar els noms. L'experiment es va repetir novament, dividint els estudiants en dos grups. Abans del test, un grup va pedalejar durant mitja hora mentre l'altre grup esperava assegut. Quan es van obtenir els resultats del segon test, els científics van comprovar que els estudiants que havien passat pel selló obtenien millors resultats que en la primera prova, mentre que els altres no milloraven.

La causa de que la memòria millori és biològica. A més de l’augment d’endorfines, que provoquen una sensació de benestar, pedalar en bicicleta (com tot exercici físic continuat), també fa que augmenti la quantitat d’una proteïna anomenada neurotrofina o BDNF, que afavoreix el bon estat de les cèl·lules nervioses. Un resultat que s’ha testat en d’altres ocasions posteriors i ha donat idèntics resultats, pel que podem dir que ja tenim un altre benefici més per anar en bicicleta. Potser no serem més intel·ligents, però almenys recordarem moltes coses més, que sempre és útil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada