Centre Logístic de Bicicletes Olot

dijous, 10 de juliol del 2014

Bicicleta i cinema (II): Breaking Away (1979)


Dave és un jove nord-americà que viu a la petita ciutat universitària de Bloomington, Indiana. Tot i que no té feina i no sap què fer amb la seva vida, idolatra l'equip italià de ciclisme tant que es fa passar per italià, per a gran disgust de la seva família i dels seus amics, que esperaven que es quedés a casa treballant a la cantera local. Finalment, Dave decideix participar en la competència ciclista anual Little 500, on casualment estarà un talentós equip de ciclistes italians. Lamentablement els europeus rebutgen i humilien el jove americà, qui decebut decideix donar el millor de si mateix per derrotar-los en la carrera.
Amb aquest plantejament, el director Peter Yates va realitzar una de les seves millors pel·lícules, anys després d’aconseguir la fama amb Bullit (1968), protagonitzada per Steve McQueen. Breaking Away, estrenada a Espanya amb el títol de El relevo, narra les vicissituds d’un jove americà que busca sempre superar-se a ell mateix. Enamorat d’una bicicleta Masi italiana que té a casa, aconsegueix enfrontar-se als seus ídols i derrotar-los en carrera, en un film on la bicicleta pes converteix en una al·legoria d’esforç i constància, així com de demostració de la pròpia vàlua davant l’adversitat. De fet, un dels aspectes que més van cridar l’atenció en aquell moment va ser l’ús de la imatge de la bici com a referent de les relacions entre pare i fill, on aquest últim demostra al primer que els seus somnis no anaven desencaminats.

Pel·lícula molt recomanable per als amants de la bicicleta, ja que les seqüències de les carreres estan molt ben filmades. També agradarà a aquells que gaudeixin d’aquelles històries clàssiques d’esforç i d’èxit final d’un personatge per qui ningú donava un duro, un tipus de cintes que es van posar de moda a finals dels anys 70 i principis dels 80 amb títols tan diferents com Rocky, Dirty Dancing o Top Gun, entre d’altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada