Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimecres, 18 de juny del 2014

Les bicicletes fantasma

Com tantes coses a la vida, la bicicleta també té el seu aspecte tràgic. Molt s’ha parlat de la necessitat de ser curosos en la relació entre els ciclistes i els conductors. Sabem que la bicicleta és un vehicle fràgil que no oposa gairebé cap resistència davant de la força d’un vehicle a motor. Malgrat les contínues advertències de les autoritats de trànsit de tant en tant hem de lamentar algun atropellament mortal, que ens fa adonar-nos de que cal encara molta pedagogia respecte a la convivència entre uns i altres.
L’únic que ens queda, un cop s’ha produït la tragèdia, és recordar el difunt i recordar també la manera en que va morir. Una d’aquestes maneres de fer-ho és la bicicleta fantasma, una bicicleta tota pintada de blanc que s’ubica per norma general al mateix lloc on el ciclista va patir l’accident mortal. Per norma general, també es col·loca una discreta placa commemorativa on està escrit el nom del ciclista i la data del seu decés.
La primera Ghost Bike va aparèixer l’any 2003 a la ciutat nord-americana de St. Louis, a l’estat de Missouri, i de seguida l’exemple va ser imitat a moltes ciutats de tot el món, com a forma de protesta i de reivindicació per una major seguretat vial. Avui en dia podem trobar fina a 500 bicicletes fantasma a 180 ciutats del món, entre les que trobem Barcelona, València o Madrid.
En la imitació mundial d’aquest tipus de record hi té molt a veure la xarxa, que ha convertit les bicicletes fantasmes en un fenomen global, fins al punt de que s’està creant un memorial amb tots els ciclistes morts en carretera, gràcies a la iniciativa de la web ghostbikes.org. En un principi ha aconseguit la llista de tots els ciclistes morts a l’àrea de Nova York, però pretén ampliar-la amb els noms de tots aquells que han sofert un accident mortal anant amb bici a tot el món.
En tot cas, més enllà del seu sentit tràgic i terrible, el fenomen de les bicicletes fantasma ha creuat les fronteres, gràcies a un sentit comunitari dels amants de la bicicleta, uns amants que lluiten perquè la bicicleta ocupi el lloc que li correspon en un món encara on l’automòbil sempre guanya malauradament la partida.

Per més informació podeu consultar la web:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada