Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimecres, 13 d’agost del 2014

"Clitoral Mass", poder femení sobre rodes

No ens podem estar de comentar un altre cop la importància de la bicicleta com a motor de canvi social, especialment en allò relacionat amb la igualtat de la dona en les societats occidentals. En una antiga entrada comentàvem la transformació social i l’alliberament de les dones a finals del segle XIX i principis del XX, així com l’oposició del status quo masculí en aquest procés històric, que portaria a una major (que no completa) equiparació entre els dos sexes.
De tota manera, tots sabem que la igualtat no és del tot completa. I novament la bicicleta pren el testimoni i torna a convertir-se en excusa per la protesta, gràcies a la nova convocatòria de l’anomenat Clitoral Mass (que es podria traduir com a “Massa del Clítoris”). El 16 d’agost d’enguany se celebrarà aquesta trobada multitudinària en sis ciutats nord-americanes, Oakland, Los Angeles, Chicago, Nueva York, Atlanta y Toronto, amb la intenció de conjugar bicicleta i feminisme. La idea primigènia (com es pot suposar) és celebrar una Critical Mass, o Massa Crítica, exclusivament amb dones, amb la intenció de fer visible el poder del feminisme actual i fer palesa la necessitat d’un nou canvi social. El propòsit és reunir "totes les dones fartes de l'excés de testosterona en l'escena ciclista, per a totes les noies que volen sentir el poder de la unitat i la solidaritat de les seves germanes rodant en massa pels carrers".
L’organització d’aquest esdeveniment, cada cop més multitudinari, té com a padrins dues associacions. Una d’elles és Ovarian Psyco-Cycles, formada en un 100 per cent per dones i que té com a objectiu combinar l’activisme i el ciclisme. Les dones que són part del grup Ovarian Psyco-Cycles no caminen amb bicicleta per plaer sinó per una causa específica: consideren la bicicleta com una eina per l'empoderament. El grup organitza recorreguts per a ciclistes com a manera d'augmentar la consciència sobre temes que afecten les dones de color i que pertanyen a la classe obrera. L’altra associació és la Red Bike and Green que és una agrupació creada el 2007 que lluita per fomentar el ciclisme urbà entre els nord-americans negres.

En última instància, la Clitoral Mass es planteja com un esdeveniment que vol potenciar la llibertat de les dones i fer causa comuna respecte a allò que les afecta. A més, gairebé tothom hi està convidat. Dones, homosexuals, transsexuals o, simplement, esperits lliures i duals estan cridats a aquestes convocatòries, que busquen "promoure la solidaritat, el valor, la seguretat i la salut" a través de l'ús de la bicicleta a les nostres comunitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada