Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimecres, 4 de febrer del 2015

Bicicletes sense fronteres, una proposta solidària

La Fundació Bicicletes Sense Fronteres dedica la seva activitat a lliurar bicicletes a persones sense recursos perquè es puguin desplaçar a l'escola o al seu lloc de treball. Les bicicletes que es lliuren es munten en el seu taller d'inserció laboral, on es generen llocs de treball entre persones en risc d'exclusió social. Des que BSF va iniciar la seva activitat ha lliurat 1.879 bicicletes en diversos països; i destaca, el conveni de col·laboració amb la Fundació Vicenç Ferrer a l'Índia. És aquí on l’activitat de BSF té més incidència en la vida de les persones receptores de les bicicletes, especialment a la regió Anantapur, una de les més pobres del país asiàtic. Aqu
estes bicis s’entreguen només a noies en edat d’estudiar, ja que l’ús d’aquest vehicle els permet desplaçar-se amb facilitat per anar a l’escola, una escola que, en moltes ocasions, es troba fins a deu quilòmetres de casa seva. La bicicleta els permet assolir un grau d’independència impensable fins aleshores. Com afirma Romà Boulé, president i fundador de BSF, “Si no hi ha bici es queden a casa, deixen d'estudiar, es casen als 14 anys i se'ls acaba el futur”. Em de tenir en compte que en aquestes zones una bicicleta pot costar l’equivalent a 50 euros, mentre el salari brut mitjà d’una família és de només 30 euros. A l'Índia ja han distribuït més de 400 bicicletes, les últimes 106 fa poc més de dos mesos. Per les mateixes dates van lliurar 180 a Guatemala. Els altres tres països receptors fora d'Espanya són Mali, Hondures i Burkina Faso.

Aquesta proposta social no es limita a països subdesenvolupats. A Girona BSF compta amb un Centre Especial de Treball que dóna feina a 18 persones amb risc d’exclusió social. Són expresidiaris, exdrogoaddictes, immigrants i discapacitats que s'encarreguen de reparar les bicicletes entregades i també de fabricar algunes noves. Els receptors d’aquestes bicicletes també és gent amb risc d’exclusió social, com menors en centres d’acollida, discapacitats o presidiaris. Tot plegat una meravellosa proposta social que converteix la bicicleta en un element essencial per a la integració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada