Centre Logístic de Bicicletes Olot

dimecres, 17 de juny del 2015

La Ciclonudista torna a Saragossa

L’any 2001 un grup de ciclistes de Saragossa va tenir una idea revolucionària per protestar per la poca visibilitat de la bicicleta a la seva ciutat, van decidir despullar-se i rondar per la ciutat pujats a la bici. Prop de 40 persones van sortir a protestar nues en les seves bicicletes. Van recórrer la ciutat reclamant respecte als ciclistes i polítiques públiques que fomentessin aquest vehicle com a alternativa al cotxe privat. Les reaccions que hi va haver en aquell moment no s'allunyen molt a les que es donen avui: incredulitat i sorpresa. Aquest dissabte mig centenar de ciclistes han desafiat la pluja i han tornat al carrer, sense roba, però amb veu alta i clara: "volem justícia als carrers".
La Ciclonudista és ja una data assenyalada en el calendari saragossà. Lluny queda l'any 2001 quan per sorpresa persones arribades de tot l'Estat van pedalejar nues pels carrers més transitats. O el 2006, l'any més multitudinari, quan més de 500 ciclistes van participar en ella. En aquells moments, utilitzar la bici com a mitjà de transport era encara molt minoritari, però, la defensa d'aquest vehicle des del pla polític, mediambiental o social estava en plena efervescència. Avui la presència dels ciclistes és molt més gran, però segons denuncien des de la Plataforma Respecte a la Bici "encara hi ha a la ciutat molts obstacles que dificulten el seu ús".

L’èxit de la Ciclonudista saragossana va provocar que l’any 2004 es posés en marxa la World Naked Bike Ride, gràcies a l’impuls d’un grup d’artistes oposats a la guerra d’Iraq. La primera edició internacional es va fer a 28 ciutats de deu països diferents, i l’any 2010 es va estendre fins a 74 ciutats de 17 països, en llocs com els Estats Units, Paraguai, Hongria o el Regne Unit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada