Centre Logístic de Bicicletes Olot

dilluns, 16 de març del 2015

El primer gran viatge en bicicleta

Avui en dia estem acostumats a veure batre rècords de tot tipus i la bicicleta no s’escapa d’aquesta tendència a demostrar la fortalesa o l’èxit d’uns i altres. Voltes al món en bicicleta ja se n’han fet, sobretot gràcies a les progressives millores d’aquest vehicle respecte a la resistència o a la comoditat del ciclista. De tota manera, fer un llarg viatge en bicicleta a finals
del XIX no devia ser tan fàcil, tot i que això és el que van fer dos valents expedicionaris l’any 1890. Els nord-americans William Sachtleben i Thomas Allen Jr, van decidir emprendre una aventura que canviaria les seves vides per sempre: donar la volta al món a bord de les seves flamants bicicletes. Les bicicletes utilitzades per Sachtleben i Allen no eren unes màquines qualsevol, sinó les anomenades "bicicletes de seguretat", un concepte que pràcticament acabava d'inventar i que seria definitiu per al desenvolupament de les bicicletes tal com les coneixem avui dia i la seva fabricació en sèrie durant el segle XX. De fet, va ser només cinc anys abans, en 1885, quan John Kemp Starley va patentar aquest model, que per primera vegada comptava amb frens i transmissió per cadena. La postura del ciclista era molt més propera al sòl, i les dues rodes tenien pràcticament la mateixa mida.

D’altra banda, els dos aventurers portaven amb ells una de les primeres màquines Kodak, que els va permetre deixar constància de les seves vicissituds en terres tan llunyanes com Grècia o l’Uzbekistan. Van entrar en contacte amb cultures molt diferents a la seva, que veien per primer cop una bicicleta i que se sorprengueren molt d’aquest mitjà de transport tan innovador. De fet, aquest viatge va servir per fer conèixer la bicicleta a d’altres bandes del món, així com per democratitzar el seu ús i el de la fotografia. Finalment, el seu llarg viatge va ser d’uns 18.000 quilòmetres, fet que els va convertir en grans celebritats de l’època i que fossin coneguts com els “nous Marco Polo”. Ara, la universitat californiana d'UCLA recorda l'apassionant història dels dos viatgers, i com la seva aventura va contribuir de manera decisiva a estendre la bicicleta per mig món. La mostra, anomenada 'Round Trip' ('Viatge d'anada i tornada') i composta de 42 fotografies en blanc i negre, se centra en l'etapa del viatge que els dos joves van pedalejar per Àsia menor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada