Centre Logístic de Bicicletes Olot

dijous, 18 de setembre del 2014

Un "viatge" en bicicleta

Fa uns mesos vam explicar la curiosa efemèride que se celebra el 19 d’abril com a Dia de la Bicicleta. Aquella data de 1943, a la ciutat suïssa de Basilea, el químic Albert Hoffman va descobrir sense voler-ho els efectes de l’àcid lisèrgic o LSD, una potent droga que accidentalment li va caure sobre els dits. La ingesta va tenir lloc a les 16:20 i mitja hora després ja va començar a sentir sobtats i intensos canvis en la seva percepció, pel que va demanar al seu assistent de laboratori que l'acompanyés amb bicicleta a casa. Al cap de poca estona el seu estat empitjorà significativament, amb atacs d’ansietat i paranoia, fins que els efectes van anar minvant. En aquest fet hi té molt a veure la serendípia, una paraula que serveix per definir el paper de l’atzar en un nou descobriment.
Aquest primer “viatge” lisèrgic en bicicleta fou adoptat per molts com a Dia de la Bicicleta, i el LSD va convertir-se en una de les drogues més famoses del món. De fet, el mateix Hoffman, que va viure 102 anys, va convertir-se amb els anys en un dels referents d’aquesta droga, que durant els anys 60 va viure la seva època daurada. Després dels seus primers experiments, Albert Hofmann es va convèncer que el LSD no és només un potent tractament potencial per als malalts mentals, sinó també un valuós pont entre l'espiritual i el científic. Ell va cridar a la substància "medicina per l'ànima." Gent famosa com Els Beatles o Steve Jobs van ser consumidors habituals.
Com a homenatge, els animadors italians Lorenzo Veracini, Nandini Nambiar i Marc Avoletta van estrenar aquest curtmetratge, on imaginen el que devia veure Hoffman en el seu recordat viatge en bici pels carrers de Basilea. La pel·lícula mostra Hofmann  per la ciutat medieval suïssa mentre veu visions, com unes flors que surten d'una dona, o tot un bosc tornar transparent davant els ulls del científic meravellat. La pel·lícula també mostra Hofmann estavellant-se contra una tanca, il·lustrant així que mai és una bona idea per conduir sota la influència dels al·lucinògens.
Us el pengem aquí perquè us el mireu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada