Centre Logístic de Bicicletes Olot

dilluns, 1 de setembre del 2014

Un ascensor per a ciclistes

Durant la dècada dels 1980 i 1990 es va donar un creixement exponencial de l’ús de la bicicleta a Noruega, un país que poc a poc s’ha anat convertint en un dels referents del ciclisme urbà i lúdic, tal i com passa amb tots els països del nord d’Europa. En aquest context, seria interessant parlar de la ciutat de Trondheim, una de les urbs més grans del país, amb 200.000 habitants (30.000 d’ells estudiants), que l’any 1993 va inaugurar el Trampe, l’únic ascensor ciclista que hi ha al món. L’any 2012 es va retirar i el  2013 va ser reemplaçat per la tecnologia actualitzada amb el nom de "CycloCable", desenvolupat per la companyia Skirail.
L'ascensor ciclista va ser creat per Jarle Wanvik, que es va inspirar en les telecadires usades per esquiar. La ciutat, plena de bicicletes, es trobava amb que l’orografia era realment complicada pels ciclistes urbans, especialment pels estudiants, que havien de viatjar del centre de la ciutat fins a les zones residencials on estava la Universitat, situades amb un desnivell molt pronunciat cap a les zones altes. La solució que va trobar Wanvik va ser la creació d’aquest ascensor, projecte que de seguida va ser acceptat per les autoritats municipals.
L'ascensor es desplaça a una velocitat de 1,5-2 metres per segon, un motor elèctric s'encarrega de moure el cable, que s'interromp per canviar de plataforma cada 20 metres. Són 130 metres en total, de manera que fins a sis ciclistes poden utilitzar el sistema alhora. D’aquesta manera, uns ciclistes poden pujar a la part alta de la ciutat i d’altres poden fer cames i suar la cansalada si volen fer un magnífic exercici físic.
Si voleu més informació d’aquest enginy tan especial us deixem l’enllaç en anglès i un breu vídeo de la reobertura l’any 2012.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada